Zuzana Kronerová, Zdeněk Pohlreich, Fero Joke
Veřejné natáčení proběhlo v pražském divadle Archa v úterý 28.01.2020 od 19:30 hod.
Herečka, která vášnivě ráda vaří, čtyřiadvacet pekelných hodin s šéfkuchařem, který neví, co je hlad, a virtuální komik
V dalším dílu Show Jana Krause se představí herečka Zuzana Kronerová, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a internetová star František Košarišťan alias Fero Joke.
Další z plejády hereček milovaných českým i slovenským publikem usedne dnes večer na červenou pohovku. Slovenská herečka s šesti nominacemi na Českého lva, Zuzana Kronerová. „Co se mého česko-slovenského působení týče, je to vyrovnané, zvláště v divadle, ve filmu je to o trochu víc na tu českou stranu, ale Slováci už také dobíhají, už jsem natočila i slovensko-český film Muž se zaječíma ušima s Martinem Šulíkem,“ říká herečka, která na pražských divadelních prknech aktuálně exceluje například spolu s Miroslavem Donutilem v inscenaci slavného dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. To ovšem není zdaleka všechno, vidět ji můžeme také ve Studiu DVA, ve Vršovickém divadle MANA a dále hned v několika představeních na Slovensku. To s sebou nese i dlouhé a časté cestování, k němuž prý využívá vlak. „Dneska jsem si ve vlaku výborně pospala a musela jsem si dát dvě kávy, abych vám vůbec mohla odpovídat na otázky,“ dodává umělkyně, která sice mluví slovensky, ale vždy, když použije nějaký slovenský výraz, který by mohl být českému posluchači neznámý, přeloží ho do češtiny. „Tomu se říká jazykový management,“ vysvětluje „já předpokládám, že vy nebudete rozumět, tak to vzápětí řeknu česky. Ale je to odporné, už budu mluvit jen slovensky!“ Načež následuje malé jazykové zákampí, v němž nám vysvětlí některá méně známá slovenská slova, jako například „tesť“ či „svat a svatka“ nebo „pahreba“. Na závěr nám Zuzana Kronerová prozradí, že má moc ráda českou, italskou a vietnamskou kuchyni. „V Praze ve Vršovicích, kde mám přechodný azyl, máme spoustu báječných hospůdek. Je to krásná čtvrť a my jsme tam jako na vsi. Všichni se známe, zdravíme se, sousedi jsou příjemní,“ říká spokojeně. „Co se jídla týče, nejsem vybíravá, ale velmi oceňuju jednoduchá, ale dobrá jídla. Zřejmě proto, že sama vášnivě ráda vařím. To je moje psychoterapie, moje záliba, moje všechno. Když nemůžu jeden den vařit, jsem nešťastná. Ale asi vypadám, jako že nevařím, protože mi to občas kolegové nechtějí věřit.“
Miláčkem publika a milovníkem vaření je také dnešní druhý host, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který se již 7. února vrací na televizní obrazovky Primy s novou show Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět. „Tohle se nedalo odmítnout,“ říká s úsměvem. „Je to skvělej nápad. Připadám si jako ti staří boxeři, co si říkají, mám ještě na ten jeden zápas, ten si ještě dám a pak uvidíme.“ Nový pořad, v němž si vezme maskovaný Pohlreich do parády během pouhých 24 hodin nějakou restauraci, je podle něj daleko svižnější než cokoliv předtím. „Za dvacet čtyři hodin se snažíme lidem nalít do hlavy to, co jsme dřív zkoušeli pět dní,“ vysvětluje s tím, že tam přijde v převlečení jako host, nechá je uvařit jejich speciality a následně to celé odstartují. „Já se odmaskuju a začíná těch 24 hodin do pekla a zpátky. Tentokráte to děláme ve větší skupině, jsou tam dva kuchaři, kteří vaří a spousta dalších lidí,“ pochvaluje si velkorysou produkci Zdeněk Pohlreich a také se přidává ke Krausovým pochvalným slovům vůči české gastronomii. „Tady v Praze je v každé díře do baráku nějaká hospoda, je tady strašně tvrdá konkurence,“ domnívá se a dodává, že obzvlášť nerad má dovoz jídel. Na rozdíl od Jana Krause, který tvrdí, že když přijde hladomor, je za dovoz jídla šťastný a pouští se do něj rovnou, z plastu. „Co je to za estetiku?“ ptá se znechuceně šéfkuchař. „Nemám rád, když je jídlo v té krabici a je to jen palivo.“ Jak podle něj na první pohled poznáme, jestli jsme přišli do dobré restaurace? „Předně by tam měli být nějací lidé a pak tam platí víceméně stejná pravidla, jako když přijdete k někomu domů.“ Dále radí, abychom se v restauracích vyhýbali v pondělí a úterý rybám. „Jsou dny, kdy je lepší rybu přeskočit, protože naposledy se loví v pátek. Takže se taky může stát, že pak už je ryba trochu archivní. Je dobré se vyhýbat věcem jako dušená rybí směs, tam to funguje jako fondy v bankách, také se tam nahází všechno.“ Podělí se také o zkušenosti ze svého vlastního podnikání a odhalí krutou pravdu o tom, že smažený sýr vytlačil svíčkovou coby české národní jídlo.
Dnešní třetí hvězda září především na internetu. Instagramový komik František Košarišťan alias Fero Joke má několik stovek tisíc fanoušků, kteří nadšeně sledují jeho parodie na jiné celebrity a život na Slovensku. „Odjakživa jsem se snažil něco parodovat, pozorovat různá povolání a charaktery, a tím to tak nějak začalo,“ říká o sobě mladý muž, jehož původním povoláním byla speciální pedagogika. „Nyní ještě pracuju jako dobrovolník, starám se o mentálně postižené děti i dospělé, ale živím se hlavně jako komik.“ Své působení na sociálních sítích považuje tak trochu za závislost. „Proto jsem si dal teď v lednu pauzu a rozhodl jsem se, že se budu víc věnovat rodině a kamarádům,“ dodává Fero Joke, který má podle svých slov problém někoho odmítnout. „Je potřeba dát si bacha na vyhoření, vždy načerpat nové síly, protože je to opravdu svým způsobem závislost, která může člověka odpoutat od normálního sociálního života.“ A nejnebezpečnější je v tomto prý právě Instagram. Jak se k sociálním sítím staví ostatní hosté? Baví Fera Jokea učení? Kde relaxuje, načerpává inspiraci a provádí digitální detox? To a mnohem více se dozvíte v dalším dílu oblíbeného pořadu Show Jana Krause již dnes večer na Primě!