Jan Punčochář
šéfkuchař

Jan Punčochář je spolumajitelem jedné z nejvyhledávanějších pražských restaurací U Matěje, jejíž ikonický dezert – karamelové vejce s mangem – kromě jiných ochutnala i hollywoodská star Orlando Bloom.
Restaurace byla otevřená jen něco přes rok, když ji, jako všechny jiné podniky, poprvé uzavřela vládní opatření spojená s koronavirem. Podle Jana začala jeho restaurace, kde na stůl byli klienti ochotni čekat třeba i týden, prodělávat v průměru milion korun denně. Nadměrně si však nezoufal a začal vařit „závodní“ obědy pro hasiče, záchrannou službu či městskou policii.
Rok se s rokem sešel, restaurace snad to nejhorší přežila a chystá se na znovuotevření. Co podle šéfkuchaře činí z dobré restaurace tu nejlepší? „To základní poznáme hned, jakmile vstoupíme, a to je příjemná vůně. Nesmíte cítit například univerzální směsi koření nebo instantní vývary. To vždy znamená, že kuchař nedává jídlu tu správnou péči. Důležitý je také přístup personálu. Vy jim tam přinášíte peníze, a tak na personálu musí být znát, že vás vidí rádi, jsou příjemní a usmívají se. Na jídelníčku samozřejmě nesmí být v nabídce tisíce jídel a důležité jsou také toalety. Ty musí být uklizené a voňavé,“ říká Jan, který nucenou pauzu v podnikání využil mimo jiné k tomu, že výrazně zhubl.
TV premiéra 12. 5. 2021